Ayam Gegape Makassar


wpid-ayam-gegape-makassar.jpg.jpeg

Ayam Gegape Makassar

Source : situkang masak.com (6 orang)

 

Bahan A :

1/2 ekor ayam potong 6, bersihkan dan sisihkan

400 ml Santan ddari ½ butir kelapa

2 sdt garam

½ sdt gula untuk penyelaras rasa

¼ butir kelapa agak muda (kelapa urap) parut, sanggrai dan haluskan.

 

Bahan B (bumbu halus) :

1 ½ sdt ketumbar disanggrai.

¼  sdt jintan halus

½ sdt merica halus

1 cm kunyit bakar

2 cm jahe

7 butir bawang merah

5 siung bawang putih

 

Bahan C (bumbu besar, tidak dihaluskan)

2 cm Lengkuas, memarkan

2 batang serai, memarkan

2 lembar daun Salam

2 butir jeruk limau, ambil airnya

 

Cara Membuat :

  1. Tumis bahan B yang telah halus dan bahan C hingga harum.

  2. Masukkan ayam ke dalam tumisan, aduk hingga berubah warna.

  3. Kemudian masukkan santan, kelapa sanggrai, sambil diaduk hingga mendidih. Kecilkan api, masak ayam hingga empuk dan santan mengental.

  4. Beri air perasan jeruk limau, aduk, matikan api.

  5. Siap disajikan

 

 

Leave a comment