Ayam Gegape Makassar
Source : situkang masak.com (6 orang)
Bahan A :
1/2 ekor ayam potong 6, bersihkan dan sisihkan
400 ml Santan ddari ½ butir kelapa
2 sdt garam
½ sdt gula untuk penyelaras rasa
¼ butir kelapa agak muda (kelapa urap) parut, sanggrai dan haluskan.
Bahan B (bumbu halus) :
1 ½ sdt ketumbar disanggrai.
¼ sdt jintan halus
½ sdt merica halus
1 cm kunyit bakar
2 cm jahe
7 butir bawang merah
5 siung bawang putih
Bahan C (bumbu besar, tidak dihaluskan)
2 cm Lengkuas, memarkan
2 batang serai, memarkan
2 lembar daun Salam
2 butir jeruk limau, ambil airnya
Cara Membuat :
-
Tumis bahan B yang telah halus dan bahan C hingga harum.
-
Masukkan ayam ke dalam tumisan, aduk hingga berubah warna.
-
Kemudian masukkan santan, kelapa sanggrai, sambil diaduk hingga mendidih. Kecilkan api, masak ayam hingga empuk dan santan mengental.
-
Beri air perasan jeruk limau, aduk, matikan api.
-
Siap disajikan